Kafein günlük hayatımızda kimi zaman lezzetli bir çikolata, kimi zaman mis gibi kokan bir kahve olarak karşımıza çıkar. Neredeyse her gün, kafeini yiyecek ve içecek olarak tüketmekteyiz. Kafein pek çok bitkinin meyvesine, tohumunda, yaprağında bulunur. Ana kaynakları çikolata, kakao, çay, kahve ve ilaçlardır.Sindirim sistemimiz tarafındankafein hızla emilir vedoğrudan beynimize ulaşır. Beynimize ulaşabildiği için merkezi sinir sistemine kolaylıkla etki eder ve önemli bir uyarıcı olarak karşımıza çıkar.Bu yüzden geç saatlerde kahve içtiğimizde veya gün içerisinde çok fazla kakao tükettiğimizde uyku problemleri de beraberinde gelir. Yüksek kafein alımlarında kalp çarpıntısı, çok fazla tuvalete çıkma, kalp atışlarının hızlanması, midede yanma gibi birçok etkiyi de yapabilmektedir. Kafeinin bu etkilerinden dolayı çocuklar, yaşlılar, bazı hastalık grupları, gebe ve emziklilerde alımının sınırlandırılması özellikle gerekmektedir.
Gebelikte kafein alımından bahsedecek olursak bu süreçte kafein tüketimi anne karnındaki bebeğin doğrudan kafeine maruz kalmasına sebep olur.Çünkü kafein plasentadan da kolayca geçebilmektedir. Fakatbebek, kafeini sindirebilecek yeterli enzimlere sahip değildir.Bebek bunu metabolize edemediği için zarar görür. Gebelikte kafein alımı gebenin düşük yapma riskinde, büyüme geriliği riskinde ve düşük doğum ağırlığı riskinde artışa sebep olabilmektedir. Plasentanın önemli fonksiyonlarını olumsuz etkileyebilen kafeinin gebelik öncesi alımı da infertiliteye sebep olabilmektedir. Yaşanabilecek olumsuzluklar annenin tüketim miktarlarına ve toleransına göre farklılık gösterebilmektedir.
Gebelikte kafein alım önerisi en fazla 200 mg şeklindedir.Bu demek olur ki 1 fincan çay ve 1 fincan kahve tüketen bir gebe aslında günlük alması gereken kafein miktarı sınırına ulaşmıştır. Yaşantımızı etkileyen sağlık durumumuzun anne karnında şekillendiğini hatırlatarak sevgili anne adaylarına tavsiyem kafein alımına mutlaka dikkat etmeleri yönündedir. Çikolata, kakao, kahve türleri, yeşil ve siyah çay tüketimleriniz ile ilgili mutlaka bir uzmana danışmalısınız.
Diyetisyen Buse Görgülü
Başkent Diyet ve Yaşam