Zayıflama Diyetine Başlarken Süreci Kolaylaştıracak Önemli Noktalar
Diyet denildiğinde herkesin aklına “zayıflama zorunluluğu”, “kısıtlama”, “mahrumiyet” gibi kavramlar ve durumlar geliyor. Belki de bu noktaya açıklık getirerek başlamak daha iyi olacaktır. Diyet kelimesinin anlamı TDK’ye göre “Sağlığı korumak veya düzeltmek amacıyla uygulanan beslenme düzeni”dir. Diyetisyenin öncelikli amacı ise sizi, size en uygun olacak şekilde yeterli ve dengeli beslemektir. Yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayan sağlıklı beslenme düzeni, her bireyin bireysel özelliklerine ve sağlık durumuna göre değişkenlik göstermektedir.
Evde kendi deneyimlerinizi, bir başkasının kişisinin zayıflama yöntemini, “kilo verdirir” iddiaları taşıyan X çayını/karışımını bir diyetisyenden destek olmakla eşdeğer görmemelisiniz. Komşunuzun ya da arkadaşınızın diyetisyenden aldığı diyet listesi de size uygun olmayacaktır.
Zayıflama diyeti serüveniniz boyunca yaşayabileceğiniz zorlukları önlemek amacıyla başlamadan önce gözden geçirmeniz gereken birkaç noktadan bahsedeceğim. Fakat her şeyden önce şunu söylemek istiyorum, düşünce şekliniz değişmediği sürece sadece aynadaki görüntüye odaklanmak size çok kısa süreli sonuçlar sağlar. 1 hafta, 2 hafta her şey yolunda giderse belki birkaç ay... Sonrasında yüksek ihtimalle diyete başlamadan önceki kilonuza belki de eskisinden daha yüksek bir rakama çıkabilirsiniz.
- Beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmelisiniz. Alışkanlıkları değiştirmek gibi bir hedef belirlemeden zayıflama diyetine başlayıp “nasılsa alışırım, 3 ay 5 ay değil mi zaten” dediğinizde istediğimiz sonucu elde edemeyiz.
- Alışkanlıklar bir günde değişmez. Bunun için kendinize zaman vermeniz gerektiğini ne diyetisyenin ne de sizin sihirli bir değneğiniz olmadığını kabul etmelisiniz.
- Dönem dönem canınız farklı şeyler yemek isteyebilir, iştahınız açılabilir ya da kapanabilir, koşullar her zaman sizin istediğiniz şekilde olmayabilir. İnsansınız sonuçta çok normal değil mi? Sizin veya çevreniz oluşturduğu yüksek beklentilerle hayatı kendinize dar etmenize gerek yok. Hepsi olacaktır hepsi geçecektir.
- Kendi vücut ağırlığınıza yönelik beklentilerinizi diyete başlamadan mutlaka gözden geçirmelisiniz. “O” kişi gibi olmak zorunda değilsiniz. “O” kişi gibi kilo vermek zorunda değilsiniz.
- Medyanın zayıflama konusunda birçok konu gibi yanıltıcı olabileceğini kendinize hatırlatmalısınız. Herkesin olması gereken ağırlık, kilo verme süresi ve hızı farklıdır. Dünya Sağlık Örgütü sağlıklı kilo verme hızı için 1 ayda 2-4 kg gibi bir öneride bulunur. Buradaki “Sağlık” ve “Sağlıklı” kelimesini unutmayın.
- Son ama en önemli nokta şunu kabul etmelisiniz “Diyet yapmak öğrenilmesi gereken bir şeydir. Süreç gerektirir.”. Araba kullanmayı öğrenmek ve bu konuda tek başınıza hareket edebilmek için nasıl zaman gerekiyorsa, yemek yapmak için nasıl temel bilgileri öğrenip pratik yapmak gerekiyorsa diyet yapmak da böyledir.
Umarım size yardımcı olabilecek noktalara değinebilmişimdir.
Sevgiler…
Uzman Diyetisyen Buse Görgülü Doğan
Başkent Diyet ve Yaşam